Altın Talebinin Kaynakları Nelerdir?
07 Ocak 2021Mücevher Talebi
Altın takılar, altın talebinin en büyük kaynağını temsil eder. Bu durum, son yıllarda azaldı, ancak yine de toplam talebin yaklaşık% 50'sini oluşturuyor. Hindistan ve Çin, hacim açısından açık ara en büyük pazarlardır ve birlikte mevcut küresel altın talebinin% 50'sinden fazlasını oluşturmaktadır. Asya ve Orta Doğu piyasalarına yüksek ayarlı altın talebi hakimdir.
Yatırım Talebi
Altın, yatırım açısından da benzersiz özelliklere sahiptir. Altına yapılan küçük yatırımların, bir yatırım portföyünün performansını koruduğu ve geliştirdiği söylenebilir. Yine de, küresel olarak altın hala yatırım portföylerinin yalnızca yüzde birinden daha azını oluşturuyor. Ancak bu durum değişiyor ve altın yatırım portföylerinde daha fazla yer almaya başlıyor. Yatırımcılar tarafından satın alınan yıllık altının hacmi, son otuz yılda en az % 235 arttı. Analizler, altının portföylerde satın alma gücünü korumak, oynaklığı azaltmak ve piyasanın şoklu dönemlerinde kayıpları en aza indirmek için kullanılabileceğini göstermektedir.
Merkez Bankası Talebi
Geçtiğimiz on yıl, merkez bankalarının altınla ilgili davranışlarında köklü bir değişimin görüldüğü zaman idi. Merkez bankaları resmi altın alımlarını artırırken, Avrupa bankaları satışları durdurdu ve Merkez Bankaları şu anda önemli altın talebi kaynağıdır. Merkez Bankaları 1987 ile 2009 arasında 7,853 ton altın sattı; 2010 ile 2016 arasında ise 3.297 ton satın aldılar.
Teknoloji
Altın, uzun zamandır elektronikteki yeniliklerin merkezinde yer almaktadır. Bugün altının benzersiz özellikleri ve "nanoteknoloji" nin ortaya çıkışı tıpta, mühendislikte ve çevre yönetiminde yeni kullanımlara yön veriyor. Yüzyıllardır diş hekimliğinde de kullanılmıştır. Çoğu teknolojik uygulama düşük miktarda altın kullanmasına rağmen, etkileri çok çeşitli ve geniş kapsamlıdır.
Kaynak: Dünya Altın Konseyi
dd